ПОВЕСТ О ПЕТ МОЛИТАВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Један старац од Богоносних Отаца стајаше на молитви и беше у великој радости када чу глас Господа насега Исуса Христа, који говораше са Пресветом и Пречистом Богородицом, Мајком Својом и рече јој:”Кажи ми Мајко Моја, колико си највећих болова претрпела ради Мене, живећи на свету?”

И рече Пресвета:”Сине о Боже мој - пет највећих болова претрпела сам ради тебе - први, када сам чула од Симеона Пророка да ћеш бити убијен; други, када сам Те, три дана не видећи Те, тражила по Јерусалиму; трећи, када сам чула да си ухваћен и свезан од Јевреја; четврти, када сам Те видела на Крст међу разбојницима распетог; пети, када сам те видела у гробу положеног.”

И рече јој Господ:”Мати Моја! Теби говорим:ако ко сваки твој бол, сваки дан, прочита са молитвом Мојом и Архангелским поздравом, за први, даћу му познање грехова; за други, даћу му опроштај свих грехова; за трећи, вратићу му добродетељи кроз грех изгубљене; за четврти, нахранићу га, по смрти његовој Телом и Крвљу Мојом Божанском; за пети, јавићу му се Сам при смрти његовој и примићу душу његову у живот вечни.

По виђењу тога Богоносног Старца, свети Димитрије Ростовски саставио је ову молитву:

Слава Теби Боже наш, слава Теби!

Царе небесни, Утешитељу, Душе истине, Који си свуда и све испуњаваш, Ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси Благи, душе наше.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу и сада и увек и у све векове. Амин.

Оче наш …

Јер је Твоје Царство и Сила и Слава вавек. Амин.

Слава Теби Христу Богу мојему, који ме грешнога ниси погубио са безакоњима мојим, но чак до сада си трпео грехе моје.

(Начини метанију - клекнувши челом додирни земљу).

Удостој нас Господе, у овај дан да се сачувамо од греха! Даруј нам Господе, да ни речју, ни делом, ни помишљу не прогневимо Тебе Саздатеља мога, но сва дела моја, помисли и љубав да буду у славу Пресветог Имена Твога.
(метанија)

Боже, милостив буди мени грешноме у све дане живота мога, у исходу моме и по кончини мојој не остави мене.
(метанија)

Господе Исусе Христе, Сине Божији, прими ме умрлог душом и умом; прими ме грешног блудника, нечистог душом и телом! Одузми злобу моју и не одврати лица Твога од мене! Не реци, Владико:”Не познајем те, ко си”. Но чуј глас мољења мојега; спаси ме, јер имаш мноштво доброте и нећеш смрти грешника. Не остављам Тебе Саздатеља мога и не одступам од Тебе, док ме не услишиш и не даш ми свим гресима опроштај, ради молитава Пречисте Матере Твоје, и заступништва часних Бестелесних Сила, Анђела хранитеља мога, Светог славног Пророка, Претечу и Крститеља Твога Јована, Богоречених Апостола, светлих и добропобедних Мученика и Богоносних Отаца и свих Твојих угодника. Амин.

Молитва прва

Оче наш… Богородице Дјево…

О, Милосрдна Мати Дјево Марија! Ја грешни и непотребни слуга твој опомињем се Твога бола; када си Ти чула од Симеона Пророка о немилостивом убијању Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, и приносим Теби ову молитву у част и спомен твога бола. Умоли Сина Твога, Господа нашега Исуса Христа да ми дарује познање грехова мојих, покајање и жаљење због њих.
(метанија)

Молитва друга

Оче наш… Богородице Дјево…

О, Богоблажена и Пренепорочцна Мати и Дјево! Прими од мене грешног и непотребног слуге Твога ову молитву и Архангелски поздрав, у част и спомен Твога бола: када си заборавила у храму Сина Твога, Господа нашега Исуса Христа, И тражећи Га, три дана Га ниси видела; Њега умоли и од Њега ми испроси опроштење и остављење свих грехова мојих. Једина Благословена.
(метанија)

Молитва трећа

Оче наш… Богородице Дјево…

О, Пресвета Мати Светлости, Преблагословена Дјево Богородице! Прими од мене грешног и непотребног слуге Твог ову молитву и Архангелски поздрав, у част и спомен Твога бола: када си чула за Сина Твога и Господа нашега Исуса Христа да је ухваћен и свезан од Јевреја. Њега умоли да ми врати добродетељ, које сам ја грешник кроз грехе изгубио, да Те славим Пречиста у векове.
(метанија)

Молитва четврта

Оче наш… Богородице Дјево...

О, изворе милосрђа, Пресвета Дјево Богородице! Прими од мене грешног и непотребног слуге Твог ову молитву и Архангелски поздрав, у част и спомен Твога бола: када си видела на Крсту, међу разбојницима, распетога Сина Твога и Господа нашега Исуса Христа. Њега умоли Владичице да ми да дар Свога милосрђа у часу моје смрти и да ме нахрани Телом и Крвљу Својом Божанственом, да Те славим Заступницу нашу вечно.
(метанија)

Молитва пета

Оче наш… Богородице Дјево...

О, Надо моја, Пречиста Дјево Богородице! Прими од мене грешног и непотребног слуге Твог ову молитву и Архангелски поздрав, у част и спомен Твога бола: када си видела Сина Твога и Господа нашега Исуса Христа у гробу положеног. Њега умоли Владичице: да ми се јави у часу смрти моје, ако је Његова воља, и да прими душу моју у живот вечни. Амин
(метанија)


молитвеник » текстови о молитви » претходна страна »