НЕДЕЉНА ПОЛУНОЋНИЦА

КАНОН ПРЕСВЕТОЈ И ЖИВОНАЧАЛНОЈ ТРОЈИЦИ

Глас 6. ПЕСМА 1.

Ирмос: Прешавши пешке по дну мора као по суву, Израиљ, гледајући гонитеља Фараона где се дави, клицаше: певајмо Богу победничку песму!
Припев: Пресвета Тројице, Боже наш, слава Теби!
Јединствене Природе неизменљиво обличје Трију Богоначалних Ипостаси певамо, доброга Човекољупца Бога, који нам дарује очишћење грехова наших.
Надсуштаствено Једини и Лицима Трисветли Господе, који си у једноме Божанству, уразуми нас и удостој Твога божанског обасјања.
Слава: Украсивши као невесту Цркву из народа, Апостол Павле научи да се поклања Теби, једноме Триипостасноме Богу, од Кога је, и Којим је, и у Којем је све постало.
И сада: Богородичан: Из утробе Твоје произађе, Богородице, Духовно Сунце, и обасја нас трисветлим зрацима Божанства; Њега певајући, Тебе побожно прослављамо.

ПЕСМА 3.

Ирмос: Нема светога као што си Ти, Господе Боже мој, који си прославио верне Твоје, Добри, и утврдио их на камену исповедања Твога.
Украсивши, Трисветлосни Боже, Небеске чинове, уредио си их да Те опевају трисветлим гласовима; са њима прими и нас, који опевавамо Твоју доброту.
Једино непроменљиво, троструко, саобразно, јединствено Богоначалије певајући, молимо Те усрдно: пошљи нам сада опроштај многих сагрешења.
Слава: Уме Беспочетни Оче, саобразни Божји Логосе, и Душе Божанствени, Добри и Прави, сачувај као Многомилосрдан оне који верно опевају моћ Твоју.
И сада: Уништи њиве трулежи Бог мој, поставши суштински човек у утроби Твојој, Пречиста, и родоначалнике раније осуде Једини ослободи.
Господе помилуј. (трипут)

СЕДАЛЕН, глас 6:

Владико Боже, погледај с неба и види наше смирење као Милостив, и умилосрди се, Свеблаги Човекољупче; јер се ниодакле другде не надамо добити опроштај зала којима згрешисмо. Стога буди с нама, и нико не сме на нас.

СЛАВА, И САДА: БОГОРОДИЧАН:

Пречиста Владарко, погледај с неба и види болове наших рана, и смилуј се, Свепречиста, и исцели пламен савести, орошавајући милошћу Твојом, и реци слугама Твојим: Ја сам с вама, и нико не сме на вас.

ПЕСМА 4.

Ирмос: Христос Спас је моја сила, Бог и Господ, богодолично пева чесна Црква кличући од чиста ума, у Господу празнујући.
Узвишуј нам разум, Јединице Трисветлосна, и душу и срце Твојих певача скоро уздигни, и удостој нас Твога сјаја и светлости.
Преобрати и преобрази ме од сваког порока ка врлини, Једина неизобразива и непроменљива Тројице, и Твојим зрацима просветли ме.
Слава: Замисливши претходно, створила си премудро Анђелске чинове, служитеље Твоје доброте, Триипостасна Јединице: са њима прими и моју похвалу.
И сада: По природи нестворени и вечни Бог, узевши на Себе створену људску природу, уобличи је у Твојој светој утроби, Богородице Приснодјево.

ПЕСМА 5.

Ирмос: Молим се Благи, Божјом светлошћу Својом озари душе оних који Ти с љубављу ране, да знају Тебе, Речи Божја, Истинитога Бога, који дозиваш из мрака греховног.
Замишљајући природу Богоначалну, Трисветлосну и Једину, промишљајућу и спасавајућу све и сва, Владико, ка Теби јутрењујемо, молећи опроштај сагрешења.
Оче Беспочетни Боже, и Савечни Сине, и Душе Свети, Јединоначална Тројице, утврди певаче Твоје, и избави од сваке напасти и невоље.
Слава: Управљај ме боготворном светлошћу и ка угађању Твоме Триипостасном Божанству свагда ме руководи, Сунце Славе, и учини ме заједничарем Божанскога Царства.
И сада: Логосе Божји неизменљиви, Који све носиш и одржаваш свемоћном Својом руком, штити и чувај оне који Те славе, молитвама Богоматере која Те је родила.

ПЕСМА 6.

Ирмос: Гледајући море живота, узбуркано буром искушења, ја сам прибегао Твоме тихом пристаништу, и вапијем Ти: изведи из пропасти живот мој, Многомилостиви!
Мудрост и разборитост подари Твојим певачима, Трисветлосна Богоначалности, и све удостој да буду осветљени зрацима светлотворне лепоте Твоје доброте. (двапут)
Слава: Светлости нераздељива по суштини, Трисветла и Сведржитељна и Неприступна, озари срца оних који верно славе моћ Твоју, и окрили их за Божанску љубав.
И сада: У Тебе се јасно усели, Приснодјево, Господ који све и сва одржава, и научи људе да се поклањају Једној Тросјајној Божанства природи.
Господе помилуј! (трипут)

СЕДАЛЕН, глас 6:

Оче и Сине са Духом Светим, погледај на нас који Ти се с вером клањамо и моћ Твоју, Милосрдни, славимо, заједно са огњеним (Анђелима) ми земљани; јер другога осим Тебе не познајемо. И реци нама који Те певамо: Ја сам с вама, и нико не сме на вас.

СЛАВА, И САДА: БОГОРОДИЧАН:

Погледај на нас, Свехвална Богородице, и засијај светлост срцима помраченим, и обасјај стадо Твоје, Свепречиста; јер све што хоћеш то и можеш, као Мати Творца Твога, и реци нама који Те молимо: Ја сам с вама, и нико не сме на вас.

ПЕСМА 7.

Ирмос: Анђео учини те усијана пећ даде росу светим младићима, а пламена заповест Божја убеди мучитеље Халдеје да кличу: Благословен си, Боже отаца наших!
Утврди ми снажну и одлучну мисао, Трисветлосна по Ипостасима Јединице, да бих држао и творио божанске Ти заповести, и увек Ти са вером певао: Благословен си, Боже отаца наших.
Неизрециво јединствени Боже, слављени истоветношћу Природе, иако по Лицима носиш број Тројице, сачувај све нас од разних искушења и тешких околности.
Слава: Саприроднога и савечнога Те славимо Једнога по природи Бога, и Тројицу по несливеним ипостасним својствима, Која просту разлику Лица истиче у јасно непроменљивом Обличју.
И сада: Бог надсуштаствени, Пречиста, човекољубиво узе из Твоје чисте утробе наш људски састав, и све научи да кличу: Благословен си, Боже отаца наших.

ПЕСМА 8.

Ирмос: Светима си из пламена росу источио, и жртву си праведникову водом спалио, јер све што хоћеш, Христе, Ти чиниш; Тебе величамо изнад свега кроза све векове!
Очишћење грехова скоро ми даруј, и избављење од разноврсних страсти, Саобразна Тројице и Јединице Триипостасна, да Те славим у све векове.
Познат си и објављен као Љубитељ милости, те као Бог Милостиви, Трисветла Јединице и Једносуштна Тројице, помилуј све који славе Твоје величанство.
Слава: Од Светлости вечне Светлост савечну, од Оца рођенога Логоса, са Духом - Светлошћу исходећом, са вером прослављамо и преузносимо у све векове.
И сада: Лекара си људима родила, Пречиста, Свесилнога Логоса, Христа Господа, Који од прародитељске ране исцељује све који Га преузносе у све векове.

ПЕСМА 9.

Ирмос: Људима је немогуће Бога видети, на Њега не смеју ни чинови Анђелски гледати; Тобом пак, Свечиста, јари се људима Логос Оваплоћени. Њега величајући, ми Те са Небеским војскама славимо као блажену.
Не могући гледати, чинови Херувима лепоту славе Твоје, Владико, крилима се покривају, и непрестано Ти тројичну песму кличу, славећи Триипостасну моћ Твојег Богоначалија.
Обасјања Твоја, Сунце Незалазно, даруј срцима слугу Твојих, и просветли душе и грехова многих избави, Једини Свемилостиви и Триипостасни, и удостој нас Твога бесмртног живота.
Слава: Божанство које си Светлост Једночастна и Тросунчана И Светлотворна, обасјај оне који Ти с вером певају, и избави мрачних злодела, и удостој нас свесветлосних Ти станова, јер си Преблаг и Предобар.
И сада: Премудро је, Син Твој, Дјево, раније саздао човека, а кад је овај потпао под трулеж, Тобом га је, Свехвална, пресаздао, и Божанском светлошћу невечерњег сјаја испунио све који Те с вером славе као истинску Богородицу.

Затим одмах:

ТРОЈИЧНИ ПРИПЕВИ ГРИГОРИЈА СИНАИТА

Достојно је ваистину у песмама славити Надбожанску Тројицу: Беспочетног и Светворачког Оца, Сабеспочетног Логоса - предвечно од Оца нетрулежно рођенога, и Духа Светога - из Оца надвремено исходећега.
Достојно је ваистину славити Тебе, Бога Логоса, од Кога трепте и дрхте Херувими, и Кога славослове Небеске Силе; Који је васкрсао из гроба Христа Животодавца, са страхом прославимо.
Божанским песмама хвалимо сви богодолично Оца и Сина и Божанскога Духа, Триипостасну моћ и једно Царство и Господство.
Ону Коју хвале сви земнородни и славослове Силе Небеске, Којој се сви верни поклањају – Јединицу по суштини, Триипостасну.
Господоначалну над Херувимима и неупоредиво Богоначалну над Серафимима, нераздељиву Тројицу у Јединици, истинско Богоначалство - Тебе величамо.
Оцу Беспочетноме и Богу, Сабеспочетном Логосу са Духом, поклањамо се; песмама почаствујемо Једну нераздељиву сједињујућу Суштину и Тробројну Јединицу.
Твоје лучезарне муње нек ми засијају, Боже мој, Триипостасни Светворче, и покажи ме домом светлим и светлоносним и неизмењивим неприступне Славе Твоје.
Онога од Кога трепте и дрхте Херувими, и Кога славослове Анђелске војске, од Дјеве неизрециво оваплоћенога - Христа Животодавца, са страхом прославимо.
Видећи Сина Твога богодолично васкрслога из мртвих, Пречиста Дјево, сва се твар испуњаваше радости неизрециве, Њега славословећи и Тебе похваљујући.

Трисвето. Пресвета Тројице: Оче наш.

ИПАКОЈ, глас 1:

Разбојниково покајање задоби рај, а плач Мироносица објави радост: да си васкрсао Христе Боже, свету дајући велику милост.

ИПАКОЈ, глас 2:

Отишавши после Страдања на Гроб, да миром помажу тело Твоје, Христе Боже, жене (Мироносице) видеше Анђеле у гробу и уплашише се, јер чуше глас од њих: да је васкрсао Господ, дајући свету велику милост.

ИПАКОЈ, глас 3:

Задивљујући виђењем а орошавајући речима, светлосни Анђео Мироносицама говораше: Што тражите Живога у гробу? Васкрсао је, испразнивши гробове. Познајте трулежи Уништитеља - Непроменљивога. Реците Богу: Како су страшна дела Твоја! Јер си спасао род човечански.

ИПАКОЈ, глас 4:

Вест о Твом преславном Васкрсењу, прве трчећи Мироносице Апостолима проповедаху, Христе Спасе: да си васкрсао као Бог, свету дајући велику милост.

ИПАКОЈ, глас 5:

Анђелским виђењем збуњене умом, а божанским Васкрсењем просветљене душом, Мироносице Апостолима благовестише: Објавите народима Васкрсење, а Господ ће вам помагати чудесима и давати нам велику милост.

ИПАКОЈ, глас 6:

Твојом добровољном и животворном смрћу, Христе, врата адова срушио си као Бог, и отворио нам врата Раја; и из мртвих васкрснувши, избавио си из трулежи живот наш.

ИПАКОЈ, глас 7:

Ти Који си наше обличје узео на Се, и Крст телом претрпео, спаси ме Васкрсењем Твојим, Христе Боже, као Човекољубац.

ИПАКОЈ, глас 8:
Мироносице на гроб Животодавца дошавши, Владику тражаху - међу мртвима Бесмртнога! И добивши од Анђела благовест радости, Апостолима јављаху: да је васкрсао Христос Бог, свету дарујући велику милост.
Господе помилуј! (40 пута)
Слава и сада: Часнију од Херувима. Именом Господњим, благослови... Молитвама Светих Отаца...

МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ ТРОЈИЦИ

Свемогућа и Живототворна, Света и Светлоначална Тројице, Која си, једино из доброте, сваку светску и надсветску твар из небића у биће привела, и Која о свему промишљаш и све одржаваш; Која си, после других неизрецивих доброчинстава Твојих нашем роду земаљскоме, даровала нам, због телесне немоћи наше, покајање све до смрти: Не остави нас кукавне да у злим делима својим умремо, нити да будемо подсмех зачетнику зла и завидљивцу и пагубнику нашем. Јер видиш, Милосрдни Господе, колика је његова на нас напаст и непријатељство, и колико је наше странствовање, и слабост, и немоћ. Но молимо Те покажи Твоју доброту неисцрпну на нама, који Те сваки дан и час разгневљујемо преступањем часних и животворних заповести Твојих; и оно што смо у досадашњем животу нашем, и до садашњега часа, сагрешили, било речима или мислима, све нам опрости и отпусти. Удостој нас да остатак живота свога проведемо у покајању и умилењу, и у држању светих наредаба Твојих. Ако ли смо сладошћу били заведени, или преварени иђасмо за мрским и некорисним и штетним жељама; ако гњевом и неразумном јарошћу покренути, увредисмо некога од браће своје; ако ли се језиком у примамљиве и лукаве и крепке мреже уплетосмо; ако ли којим од наших чула, или чак и свима, вољно или невољно, у знању или незнању, од заноса или од навике, безумно склизнусмо; ако ли злим и сујетним помислима савест своју упрљасмо; ако ли којим другим начином сагрешисмо, злом навиком и обичајем тиранисани, - Ти нам све то опрости и отпусти, Свемилосрдни и Свеблаги и Многомилостиви. И даруј нам убудуће бодрост и силу да творимо вољу Твоју, добру и благоугодну и савршену: да променивши ноћно и мрачно зло светлоносним покајањем, као по дану благообразно ходимо, и јавимо се Твоме Човекољубљу ми недостојни - чисти и очишћени, певајући Те и величајући у све векове. Амин.

молитвеник » молитве » молитвеник »