КАНОН ЗА УПОКОЈЕНЕ

ПЕСМА 1. глас 6.

Ирмос: Прешавши пешке по дну мора као по суву, Израиљ, гледајући гонитеља Фараона где се дави, клицаше: Певајмо Богу победничку песму!

Припев: Упокој, Господе, душу уснулог слуге Твог...

У небеским дворима једнако Те моле храбри Мученици, Христе, удостоји да добије вечна блага верни(к) кога си са земље преместио.
Пошто си створио све, Ти си саздао мене човека, биће у коме је измешана ништавност са узвишеношћу. Стога душу слуге Твога, Спаситељу, упокој.
Слава: у почетку си ме одредио за житеља и обрађивача Раја; а када сам заповест Твоју нарушио, Ти си ме истерао. Стога душу слуге Твога, Спаситељу, упокој.
И сада: Онај што је некада од ребра створио нашу праматер Еву, облачи се у тело из пречисте утробе Твоје, којим, Чиста, Он разори силу смрти.

ПЕСМА 3.

Ирмос: Нема светога као што си Ти, Господе Боже мој, који си прославио верне Твоје, Добри, и утврдио их на камену исповедања Твога.
Законито пострадаше Твоји Мученици, Животодавче, и украсивши се венцем победе, усрдно дају (молбама) вечно избављење преминулом вернику.
Пошто си најпре многим чудесима и знамењима поучио мене заблуделог, Ти си, као жалостив, напослетку понизио Себе и, потраживши, нашао ме и спасао.
Слава: Оправдавши вером и благодаћу, Благи, овога Што је из света пролазне трулежности прешао к Теби, удостоји да радосно живи у вечним насељима.
И сада: Нема беспрекорне као што си Ти, Пречиста Богомајко, јер си једина зачела у утроби Вечнога Бога истинога, који разори силу смрти.
Ђакон: Опет и опет...

СЕДАЛЕН: глас 6:

Ваистину је све и сва таштина, а живот је сенка и сан; јер се узалуд мете сваки човек, као што рече Свето Писмо: Када цео свет стечемо, онда ћемо се у гроб настанити, где су заједно цареви и просјаци. Зато Христе Боже, упокој престављеног слугу Твог, као Човекољубац.

СЛАВА, И САДА:

Свесвета Богородице, за време живота мога не остави ме, људском старању не повери ме, него ме Сама заштити, и помилуј ме!

ПЕСМА 4.

Ирмос: Христос Спас је моја сила, Бог и Господ, богодолично пева чесна Црква кличући од чиста ума, у Господу празнујући.
Објављујући велико познање мудрости, и савршену доброту у даровима, Господару, Ти си хорове Мученика сјединио са хоровима Анђела.
Престављенога Теби, Христе, удостој да добије неисказану славу Твоју, где је обиталиште оних што се веселе и глас чистога радовања.
Слава: Онога који пева божанску силу Твоју, онога кога си узео са земље, прими, чинећи, га чедом светлости, разгонећи маглу греха, Многомилостиви.
И сада: Тебе Красоту Јаковљеву, пречисти Сасуд, свебеспрекорни Храм, Ковчег свесвети, девствено место Светиње, изабрао је Господ.

ПЕСМА 5.

Ирмос: Молим се, Благи, Божјом светлошћу Својом озари душе оних који Ти с љубављу ране, да знају Тебе, Речи Божја, Истинитога Бога, који нас дозиваш из мрака греховног.
Мученици, који прослављеноме Богу принесоше себе као свету жртву паљеницу и као првину људске природе, непрестано посредују за наше спасење.
Господе, уснулог верног слугу Твог удостој боравка на небу и Својих дарова, избављајући га од грехова.
Слава: Милосрдни, Ти си једини Животворац по природи и уистини неистражљива пучина Доброте, преминулога удостој Царства Твог, једини Бесмртни.
И сада: Владичице, од Тебе се роди Снага и Песма свету, и поставши спасење пропалих, избавља од паклених сила оне што Те са вером славе.

ПЕСМА 6.

Ирмос: Гледајући море живота, узбуркано буром искушења, ја сам прибегао Твоме тихом пристаништу, и вапијем Ти: изведи из пропасти живот мој, Многомилостиви!
Прикован на крсту, привукао си Себи хорове Мученика који подражавају Твоје страдање, Благи. Стога Ти се молимо: упокој сада Теби престављенога.
Када са неисказаном славом Својом будеш на облацима дошао да извршиш страшни суд над целим светом, Избавитељу, допусти да Те радосно сретне верни слуга Твој кога си са земље примио.
Слава: Ти си Извор живота, Господе, божанском храброшћу избављаш оковане, уведи у сладосни Рај слугу Твога који са вером отиде к Теби.
И сада: Преступивши божанску заповест Божју ми се у земљу повратисмо, а Тобом, Дјево, са земље на небо се узнесосмо, стресавши са себе трулеж смрти.
Ђакон: Опет и опет...

КОНДАК, глас 8:

Са светима упокој Христе, душу слуге Твога, где нема болести ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни.

ИКОС

Ти си, Господе, једини бесмртан; створио си и саздао човека. А ми смо земни, од земље саздани, и у исту земљу ћемо отићи, као што си Ти, Створитељу мој, заповедио и рекао ми: „Земља си, и у земљу ћеш отићи", куда сви ми људи одлазимо, творећи надгробно ридање - песму: Алилуја!

ПЕСМА 7.

Ирмос: Анђео учини те усијана пећ даде росу светим младићима, а пламена заповест Божја убеди мучитеље Халдеје да кличу: благословен си, Боже отаца наших!
Избављени Твојом крвљу од првога греха, а окропивши се својом крвљу, Мученици очигледно прасликују Твоје заклање: Благословен си, Боже отаца наших.
Свеживотворна Речи (=Логосе), Ти си умртвио дрску смрт, а сада прими у вери уснулог (или: уснулу), Христе, који пева и говори: благословен си, Боже отаца наших.
Слава: Свебожанствени Владару, Ти си мене човека божанским дахом одушетворио; удостоји престављенога Царства Твога, Спасе, да би Ти певао: благословен си Боже отаца наших.
И сада: Свебеспрекорна, Ти си постала узвишенија од сваке твари зачевши Бога, који разруши врата смрти и сломи преворнице. Стога Те ми верни, Чиста, као Богоматер величамо.

ПЕСМА 8.

Ирмос: Светима си из пламена росу источио, и жртву си праведникову водом спалио, јер све што хоћеш, Христе, Ти чиниш; Тебе величамо изнад свега кроза све векове.
Показавши силне подвиге, украсисте се венцима победе, Мученици Христови многострадални, кличући: Тебе величамо, Христе, вавек.
Верне који су на свештен начин напустили живот и к Теби Господу прешли, прими као милосрдан, кротко им дајући покој, јер Те величају Христе кроза све векове.
Слава: Благоизволи, Спасе, да се сада настане у земљи кротких сви досад уснули, оправдавши их вером у Тебе и благодаћу, да би Те величали кроза све векове.
И сада: Сви Те славимо, Свеблажена, јер си родила Бога Реч (=Логоса), уистину Блаженог, који нас ради постаде тело; Њега величамо кроза све векове.

ПЕСМА 9.

Ирмос: Људима је немогуће Бога видети, на Њега не смеју ни чинови Анђелски гледати; Тобом пак, Свечиста, јави се људима Логос Оваплоћени. Њега величајући, ми Те са Небеским војскама славимо као Блажену.
Хорове Мученика нада окрепи и ка Твојој љубави са жаром упути, прасликујући тиме унапред заиста ненарушиви покој будући; удостој Благи, да њега добије овај верни што се преставио.
Благоизволи, Христе, да блиставу Божанску светлост добије овај што се у вери преставио, дарујући му, као једини Милостив, одмор у наручју Авраамовом, и удостојавајући га вечнога блаженства.
Слава: Пошто си по природи Добар и Милосрдан, и Љубитељ милости; и бездан самилости, Спаситељу, смести где сија Твоја светлост овога кога си уклонио из овога места невоље и сенке смрти.
И сада: Чиста, Тебе знамо као свету Сеницу и Ковчег и Таблицу закона и благодати, јер се Тобом подари опроштај оправданима крвљу Оваплоћенога из утробе Твоје, Свебеспрекорна.
Затим: Господе помилуј! (12 пута) и

МОЛИТВА

Господе Боже наш, помени слуге Твоје преминуле у вери и нади (васкрсења и) вечнога живота, и као Добар и Човекољубив, праштајући грехе и бришући неправде, ублажи, отпусти и прости им сва сагрешења вољна и невољна; избави их вечних мука и огња пакленога, и даруј им да се наслађују вечним добрима Твојим, спремљеним за оне који Те љубе; јер иако сагрешише, они не одступише од Тебе, и чврсто вероваше у Тебе, Оца и Сина и Светога Духа, Бога у Тројици слављенога, и све до последњег даха свог исповедаху Јединицу у Тројици и Тројицу у Јединству; стога буди милостив према њима, и њихову веру у Тебе Ти им урачунај уместо дела, и као милосрдан упокој их са Светима Твојим. Јер нема човека који би поживео а не би сагрешио; само си Ти једини без икаквог греха, и правда је Твоја правда вечна (и Реч је Твоја истинита); и Ти си једини Бог доброте, сажаљења и човекољубља; и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

молитвеник » молитве » молитвеник »