МОЛИТВА ПРОТИВ СТРАСТИ

Молитва за стомакоугодника

Господе, најслађо храно наша, која никада не пропадаш, него у вечном животу пребиваш, очисти слугу Твог од скверни стомакоугађања, који се сав у тело претворио и од Духа Твог отуђио, и даруј му да спозна сладост твоје животворне духовне хране, твога Тела и Крви и свете, живе и делотворне Речи Твоје.

Молитва против пијанства

Господе погледај милостиво на слугу Твог (име), обманутог обманом трбуха и плотског весеља. Даруј (име) да позна сладост уздржања у посту и из њега проистичуће плодове Духа Светог. Амин.

Молитва за горде и развраћене

Господе, научи кротости и смирењу слугу Твог, који је у ђаволску гордост пао и одганај од срца његовог мрак и бреме сатанске гордости!

Молитва за злобног

Господе, добрим учини овог слугу Твог, благодаћу Твојом.

Молитва а среброљубивог и похлепног

Благо наше нетрулежно, просвети ум и срце слуге Твог познањем великх, безбројних и несагледивих дарова Твојих, које прима од несагледивог милосрђа Твог, јер заслепљен страшћу својом он заборави Твоје дарове и Твоје богатство и учини себе убогим, будући богат благом Твојим. Стога са злобом гледа на добра слугу Твојих којима си се, о неописиво Милосрђе, на све смиловао, против моћи његове и намером воље Твоје. Скини, сведобри Владико, покривало ђаволско са очију срца слуге Твог и умекшај му срце и даруј сузе покајања и захвалности, да се не порадује непријатељ његов због њега, јер га живог учини робом своје воља, и да ге не отме из руку Твојих.

молитвеник » молитве »