МОЛИТВА ЗА ЧИТАВ СВЕТ
Свети Нифонт, епископ Константијане Александријске

Владико, Господе Исусе Христе, Боже наш, приклони ухо Своје и почуј у свему онога ко љуби Име Твоје Свето заувек. Почуј ме и прозборићу силом Твоје власти и силе. Дођи, Исусе, Светлости од светлости, када буде одлазила душа моја. Сиђи, Свети, да је примиш. Помилуј ме, Благи, и приђи ми у светлости, у весељу, у благодоличности, у радости. Јер Ти си Онај Који си ми обећао да ћеш сам доћи и примити мој дух у миру. Нека, дакле, не омету безакоња моја истинито Твоје обећање. Не одврати лик Свој од мене, него се сети да си ме Ти из злосмрадија змијиног узео и, прогутанога у њеној свепрождирућој утроби, позвао и оживотворио и, оживевши ме, просветлио и, просветливши ме, освештао и, освештавши ме, осијао и, осијавши, обожио.

Сети се, Господе, да у све дане живота свога нисам престао да иштем милост Твоју да се не одвратиш од мене, него да дођеш на кончину слуге Свога. Сети се, Господе, да ни оца нисам волео више од тебе, нити матер. Сети се, Господе, да ради имена Твога свега се одрекох и Тебе јединога зажудех. А то није моје постигнуће, него Твоје. Сети се, Господе, да се силно смирих. Не посрами ме. Јер Ти си ми много пута рекао: ни у шта не бројим бдење и неједење твоје, него чезнем за тобом и љубим те због крајњега твог смирења. А ја Ти одговарах: Владико, зар сам ја ишта од тога постигао? То је све благодат Твоја учинила. Сети се, Господе, да мимо Тебе другога кога не узљубих, од Тебе примивши и тај дар. Јер многа добра си ми учинио, од којих се ужаснуше небо и земља и сви који обитавају на њима.

Сети се, Господе, и оних који помињу слугу Твога. Удахни Свети Свој Дух у срца њихова. Дај им исправљење, врлину и бестрашће. Скрши лукаву змију под ноге њихове. У руке Твоје предајем ово стадо, које ми воља Твоја повери. Сачувај га у имену Своме. Пастируј њиме, Вишњи, десницом Својом. Сачувај га силом Својом, нетакнутим га чувајући до краја века. Боже, Боже мој, опет и опет молим Ти се. Сети се, Господе, оних који плове, који путују, који болују, који се труде, заробљеника и постарај се за њихово спасење. Сети се, Господе, удовица, сирочади, странаца, новообраћених, досељеника, гладних и жедних Твоје милости богате и пребожанствене. Сети се, Господе, оних у тамницама, у оковима, у невољама, у тузи, у жалостима, у слабостима. Велика Твоја милост нека их окружи, Човекољупче.

Сети се, Господе, оних који душевно болују и које рањава зла стрелица греха. Сети се, Господе, жалосних, искушаваних и свих који се муче у боловима тешким. Излиј кап насладе Светога и Животворнога Свога Духа у срца њихова, да, окушавши је, прославе Твоју благост и да не гину у хули. Јер знам да то благоухање Твоје дарује, а посебно онима који својевољно трпе у напорима, у боловима, невољама, нужди, жалости.

Сети се, Господе, архијереја, јереја, ћакона, чатаца и свега клира свештеничког. Њиховим молитвама, Милостиви, покажи састрадавање мноштву мојих безбројних грехова. Сети се, Господе, оних у пустпњама и планинама и пештерама и јамама земним и свега светог образа часних монаха, чијим мољењима дођи на погребење слуге Свога. Сети се, Господе, добрих царева и кнежева до конца века.

Дај починак, Господе, и онима који се Теби преселише у вери и нади од века, а олакшај бреме јадних непосвећених. Прими, Владико, молитву слуге Свога на небески и умни Свој жртвеник горње митрополије јерусалимске, Ти Који си сав у Оцу, Који си Логос Божији Који све држи, кроз Којега је све од небића бићем постало, Који носиш целога Оца у Себи и Дух истине Који од Оца исходи и у Теби почива, Који си се родио пре векова бестрасно, без истечења, силно, свебожанствено, Који си створио векове у магновењу ока, Који си створио светих сила чинове, Који си створио светлост и таму, сунце, месец и звезде, оно што је на небу и земљи и под земљом, Који у шаци држиш васцелу творевину, Који си духове саздао из небића и опет из њега вештаствени основ произвео, јер све што си пожелео створио си на небу и на земљи, у морима и у свим безданима лакоћом Своје силе.

Прими стога мољење моје, Владико, да у миру усним и починем, јер си ме Ти, Господе, јединога у нади настанио.

са благословом Његовог Преосвештенства епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Г. др Артемија
”СВЕТИ НИФОНТ – Подвижник међу епископима”, Мисионарски и духовни центар АТОС, л.Г. 2003., Београд

молитвеник » молитве »