МОЛИТВА у време опасности ГРИГОРИЈУ ДЕКАПОЛИТУ

Сву смелост коју си према Богу имао употребио си за нас, блажени оче Григорије, и знојем суза својих угасио си пламен који води ка пропасти човечанство. Страх нас нагони да иштемо твоју помоћ да молиш Сведржитеља творевине да заустави свој праведни гнев који је над нама да не ишчезнемо потпуно због безакоња наших.

Видимо да род дела наших брзо пропада; слух је престрашен, а вид ужаснут, али имајући тебе, свети оче Григорије, за заштитника и помагача, молимо ти се да умириш својим молитвама Цара небеског, Оног Који нас је волео, моли да нас избави од опасности да не ишчезнемо потпуно због безакоња наших.

Ко ће патити због грехова наших и ко ће разумети твоју велику милост, о добри Управитељу и Господе? И коме још да хитамо да нас избави од пропасти, која настаје из Твог гнева због грехова наших. 0 Боже и Творче целе творевине страх Који расте у нама слаби нашу снагу и због тога заједно са молитвеницима које си одувек волео и ми грешници, са нашим скрушеним духом и клечући подижемо очи ка Теби и са смерношћу Ти се молимо: сети се Своје почетне милости и не заборави наше гласе и заштити оне које си створио по Свом лику, да наслеђе Твоје не претрпи пропаст и Ттвоја творевина да не буде на радост ђаволу и неверницима који Те не познаше. Већ нас прими у изабран народ Твој да 6и славили Твоју безизмерну милост.

молитвеник » молитве »