МОЛИТВА за разне потребе ГРИГОРИЈУ ДЕКАПОЛИТУ

Блажени оче, ко ће нам рећи о твојим мукама у пустињи? Ко ће нам рећи о твојим борбама са демонима, о твојим сузама и твом сломљеном срцу, о твом посту и твојој голотињи, о болу изазваном мразом у хладним ноћима, ветром и печењем сунца? Живео си у телу као анђео и сада радујеш све вернике сећањем на тебе. Због њих моли се Христу Богу да их спаси од искушења лукавога, преподобни Григорије, твојим молитвама.

Оставио си све земаљске ствари; ниси обраћао пажњу на оне који брзо пролазе. Осветливши душу своју заповестима божијим, блажени Григорије, украсио си се сјајем ума и у пустињи си зажелео да обитаваш. Волео си на савршени начин Христа који заједно са Оцем и Светим Духом обитаваше у теби; и примио си дар исцељивања и чудотворства истерујући зле духове. Јер Христ Бог те учини великим и ти, преподобни, моли Му се да спаси душе наше.

Сећајући се живота са анђелима и светлости вечног живота и живота оних који живе у светлости, побегао си од света и носећи са радошћу свој крст, оче Григорије, пратио си Онога Који је распет за тебе и као анђео победио си демоне, велики, чинећи чуда и сада се радујеш у светлости светих. Због тога славимо твој помен и молимо ти се: Моли Христа Бога да спаси душе наше.

Преподобни оче Григорије, од свог детињства са ревношћу чинећи добра дела изабран си од Духа Светог од Кога си узео дар чудотворства и охрабрио си људе да мрзе уживања. И сада са божанском светлошћу, сијаш много јасније и осветљаваш мисли нас који ти се са вером моле и са љубављу се клањамо твојим светим моштима.

Кроз уздржање задобио си савршен живот добрих дела; сматрајући пустињу небеским Јерусалимом. Због многих напора примио си вредну награду; заједно са предводницима небеских војски радујеш се Блажени наследниче вечних добара и становниче Царства небеског. Због тога, о Богоношче, моли се Христу Спаситељу нашем да да мир свету и да спаси душе наше.

молитвеник » молитве »