МОЛИТВА у славу преподобног ГРИГОРИЈА ДЕКАПОЛИТА

Излазећи као жарко сунце, о преподобни, твоја добра дела сијају у твој вечни помен, осветљавајући осећања верних светлом твојих чудеса. Због тога празнујући с радошћу, славимо и благодаримо твој вечни помен.

Живећи као анђео на земљи, о велики, топећи своје тело уздржањем, учинио си божанска дела и великим успињањем овим делима, истински си се приближио врху толико жељеном, Христу самом.

Умртвио си телесне страсти уздржањем и удавио си рекама суза својих, оче, варљиву змију. И постао си вољен од Бога више од других, о предивни Григорије. Због тога те је Исус Човекољубац и Спаситељ душа наших украсио божанским даровима.

Сијајући божанском светлошћу, када си тражио чистим умом и изабрао на месту пролазних ствари оно што је вечно, тада си примио у своје срце огањ и запалио си се божанском љубављу, заборавио си на тело и на крв и припремио си се за монашке подвиге. Због тога ти си подвргао страсти свога тела души својој, оче преподобни. Успињући се боравио си на висинама божанских планина и топећи своје смерно тело постовима, бдењима и свакотренутним молитвама, оче Григорије удеоничарећи у добром Богу осветлио си се. И имајући дар чудотворства сваком ко са вером долази твојим светим моштима даровао си исцелење. Због тога прослављамо те као божанског чудотворца и учитеља.

молитвеник » молитве »