МОЛИТВA AНЂЕЛИМА И СВИМА СВЕТИМА

Молитвама Oне, Kоја Те је родила, Христе, мученика Твојих, апостола и пророка и праведника и свих светих, упокој преминулог раба Твојега.

Богородичен

Свети Архангели и Ангели Божији, који сте послати да помогнете онима који желе задобити спасење, и све Силе Небесне, Херувими и Серафими. Престоли и Господства, Начала и Власти! Молим вас као пламене молитвенике, и свих који се моле крепке и моћне узоре, принесите и нашу молитву Господу, узнесите је престолу Његовом, за преминулог (-лу) раба Његовог (рабу Његову) (ИМЕ); молите скупа с нама Оца и Сина и Свстога Духа да му (јој) да Господ опроштај и остављење сагрешења; умолите Га као милостивог Судију да не сустигне преминулога (-лу) мач гнева Његовог, да га (је) развесели Господ у светлости Светих Својих, и да заједно с вама и преминули (-ла) прослави и усхвали Пресвето и великолепно име у Тројици слављенога Бога у векове векова.

И ви, сви свсти, који сте боравили на земљи као Анђели у телу, сада се радујете у граду Бога Живога. Небеском Јсрусалиму поставши небески људи! Молим вас као небожитеље који имају смелости предстати престолу Вишњега Цара и Кога нашега, као пријатеље Божије и блиске Богу, молим вас сви свети: молите се заједно с нама за преминулог (-лу) раба Божијег (рабу Божију) (ИМЕ), да му (јој) да Господ опроштај и остављење грехова, и покој у насељима Својим.

Часни и славни Пророче и Претечо, Крститељу Христов Јоване, и сви свети и славни пророци и свехвални апостоли! Молите Госиода, Којега као Спаситсља проповедасте у свету, да приведете преминулога (-лу), увек помињанога (-иу) од нас раба (рабу) Божијег (-у) (ИМЕ) од његове (њене) обузетости у овом житејском мору искушења, саблазни и беда, ка тихом и безметежном пристаништу.

Свети мученици, који сте својом крвљу посведочили вашу крепку и неизрециву љубав према Господу! Молите Свештедрог Бога, да ради пламених молитава ваших очисти од грехова преминулога (-лу) раба Божијег (рабу Божију) (ИМЕ) и да га (је) оспособи ући у Царство Небесно. Молите Праведног Судију, да прими, ради ваших светих молитава, отишлог (-лу) к Њему раба Својега (рабу Своју) (ИМЕ) милостиво на небесима и да га (је) настани у рају, у месту светлом, у месту покоја, месту вечне радости. Амин.

”УТЕХА – православном хришћанину који тугује због губитка ближњих”- књига I V ,
са благословом његовог Преосвештенства Епископа жичког Господина Стефана,
превела, приредила и издала ” Светосавска омладинска заједница
при храму Светог Ахилија у Ариљу , л.Г.2001.

молитвеник » молитве »