МОЛИТВА ГОСПОДЊА – свети Николај Жички

Најсавршенија молитва коју употребљавамо у дому и храму је м о л и т в а Г о с п о д њ а.

Она се зове тим именом јер је њу предао својим ученицима Господ Исус Христос као образац молитве...

Шта садржи молитва Господња?
Најпре, призив или поздрав, затим седам молби, и на крају слављење.

цео текст »

О МОЛИТВИ ГОСПОДЊОЈ – свети Филарет Московски

По вери у Исуса Христа и по благодати поновног рођења ми се усуђујемо да Бога називамо својим Оцем. А онима који га примише даде власт да буду чеда Божија, онима који веру/у у Име Његово; који се не родише од крви, ни од жеље телесне, ни од жеље мужевљеве, него од Бога (Јн. 1,1213).
"Оче наш" треба да говоримо увек, чак и онда када се неко моли сам.
Ово стога, што по хришћанском братољубљу Бога треба призивати и од Њега треба молити добра не само за себе, него и за све.
У призивању треба говорити "Који си на Небесима" зато, да бисмо, почињући са молитвом, оставили све земаљско и пропадљиво, и да бисмо ум и срце узнели према Небеском, Вечном и Божанском.

цео текст »

 
  Оче наш у молитвеном тумачењу Светог Николаја Жичког

Оче наш мили, благи и добри, допустио си и мени грешном да те могу назвати Оцем; и мене си примио у број синова Твојих и очинском љубављу обраћаш се моме непокајаном срцу, мојој нечистој души и зовеш ме сином. Нисам достојан да се назовем син Твој, јер Те животом мојим изневерих. Нисам достојан са послушном децом Твојом ни да станем па Те молим: прими ме као слугу да и ја будем у дому Твоме. Оче свети, освети душу моју да би била место за Тебе. Оче милости, напој милошћу моју сурову душу да и ја будем милостив. Оче праведни, дај правде и у мене да и ја неправедни право радим у животу моме са браћом. Оче истине, оживи ме по истинитој речи Твојој. Учини, Оче добри, да истина увек буде на срцу и у устима мојим. Оче многомилостиви, дај и мени милосрђа да га осетим, познам и другима указујем. Оче добри, у моју злу душу ули доброту Твоју да бн се очистнла. Оче љубави, Који си из љубави све видљиво и невидљиво, па и мене створно, дај љубави Твоје души мојој обраслој коровом зла, мржње и злобе да... цео текст »

ОЧЕ НАШ – свети Николај Жички

Замислите колико се милиона пута посведневно очита ова молитва Господња од стране хришћана у целоме свету. А тешко да их има много којима и на ум пада да се у тој, по изгледу тако простој и краткој молитви од непуних 70 речи, садржи цела једна друштвена наука. Онима који се својим силама највише муче око уређења људског друштва као и онима који громогласно траже друштвену правду, предлажу ново уређење на место старог, обарају један строј друштвени и замењују га другим — њима баш најтеже пада на ум, да оно што они траже налази се у Оченашу. Многи од њих, који се праве сувише мудри својом сопственом мудрошћу, сматрају Оченаш молитвом за децу, сладуњавом молитвом којом се од Бога иште једва што више преко слатких шећерлема. Међутим, у тој краткој и сажетој молитви изречене су највеће стварности што постоје, одређен однос човека према тим стварностима и дат основни устав уређења људског друштва, јединствени у свету, истинити, праведни и непроменљиви устав. цео текст »

 
  ТУМАЧЕЊЕ ЧЕТИРИ ОСНОВНЕ МОЛИТВЕ – Старац Сава псково-печерски

"ОЧЕ НАШ КОЈИ СИ НА НЕБЕСИМА". Ове речи напомињу души да је Господ Бог наш и Створитељ - Бог Отац - Творац света, Цар неба и земље који седи на Небесном Престолу и управља свом васељеном - Прво Лице Свете Тројице.

" ДА СЕ СВЕТИ ИМЕ ТВОЈЕ, ДА ДОЂЕ ЦАРСТВО ТВОЈЕ". Нека се прославља Твоје свето име и на небесима и на земљи, и нека освешта нас који призивамо име Твоје. Да буде нама, грешнима, царство Твоје - блаженство у вечном животу, а царство Твоје у срцима нашим, слобода од сваког греха и пунота сваке врлине...
цео текст »

ТУМАЧЕЊЕ МОЛИТВЕ ГОСПОДЊЕ ОЧЕ НАШ – Свети Макарије Коринтски (Нотарас)

Господња Молитва, браћо моја, садржи по Светом Максиму седам високих тема: теологију, усиновљење, равночасност са Ангелима, насладу живот a вечнога, повратак природе људске у првобитно стање (=[ αποκατάστασις , престанак закона греха, и укидање тираније ђавола. Теологију, пак, и усиновљење садржи почетак молитве, ''Оче наш''; јер нас истовремено учи да је Бог, с једне стране Отац Сина, и исходник (= προβολεύς Светог Духа, а са друге, Отац наш по стварању и благодати и ми синови Његови.

Равночасност са ангелима, пак, садрже ове речи: ''Да буде воља твоја како на небу, (тако) и на земљи'', преко којих молимо да се сјединимо са ангелима, и као што се на небу врши воља Божија од Ангела који су на небу, тако треба де се врши и од нас земних... цео текст »

 
  КРАТКО ТУМАЧЕЊЕ МОЛИТВЕ ОЧЕ НАШ (УПУЋЕНО) ЈЕДНОМЕ ХРИСТОЉУПЦУ
- Светог Максима, монаха и исповедника

Доносимо превод Светомаксимовог тумачења Молитве Оче наш, капиталног дела (упућеног једном угледном хришћанину) овог великог Светог Оца Цркве, Богослова и Исповедника Тајне Свете Тројице и Тајне Христа Богочовека. Најкраће треба рећи: да је ово најдубље тумачење Оченаша у читавој древној и новијој хришћанској егзегези. Свети Максим на јединствено дубок и широк, а сасвим изворан начин сагледава у тој Молитви Господњој - нашој молитви Богу Оцу којој нас је сам Господ Христос научио и дословно је нама предао (Матеј 6,9-13) - сажету Тајну = Истину наше Хришћанске, Православне, Светотројичне и Христолошке вере, и нашег у Христу и по Христу живота и вечног спасења и обожења... цео текст »